TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA

Els trastorns de l'alimentació (TCA) són molt freqüents, des de la més primerenca infància fins a l'adolescència, així doncs poden aparèixer en qualsevol edat.

De vegades, aquest tipus d'alteracions, consisteixen en trastorns lleus i intranscendents que no són més que la conseqüència de la projecció de l'angoixa dels pares, i en altres són alteracions clíniques greus i constitueixen autèntiques manifestacions d'una pertorbació relacional important.

Parlar amb un psicòleg pot resultar de molta ajuda si pateixes o coneixes algú que pateix algun tipus de dificultat relacionada amb el menjar

QUINS SÓN ELS TRASTORNS D'ALIMENTACIÓ?

Hi ha dos trastorns de la conducta alimentària, que encara que no estiguin recollits en Trastorns propis de la infància i adolescència, la seva prevalença ha augmentat en els últims anys, afectant tots dos sexes i presentant-se en edats cada vegada més primerenques. El seu origen és fonamentalment social i respon al desig dels adolescents de semblar-se als arquetips que la moda imposa.

- Anorèxia Nerviosa

- Bulímia Nerviosa

COM ELS PODEM IDENTIFICAR?

Alteracions físiques:

- En les dones, períodes menstruals infreqüents o irregulars

- Astènia (fatiga).

- Els símptomes físics que es desenvolupen al llarg del temps, inclouen: poca tolerància al clima fred, cabell i ungles trencadisses, pell seca o groguenca, anèmia, restrenyiment, articulacions inflades i un creixement de nou pèl fi sobre el cos

Alteracions psicològiques:

- Baixa autoestima: Els sentiments d'incompetència, ansietat, ràbia o solitud també podrien contribuir al desenvolupament d'aquest desordre.

- Control excessiu i perfeccionisme: Tendeixen a ser persones que obtenen alts èxits i s'exerceixen molt bé a l'escola, els esports, el treball i en altres activitats. Ells podrien deixar de menjar per sentir que tenen control sobre alguna part de les seves vides o podrien rebutjar el menjar per a "revelar-se" en contra dels seus éssers estimats.

- Por a augmentar de pes: Les persones amb desordres alimentaris podrien tenir relacions problemàtiques o tenir una història d'haver patit burles respecte a la seva grandària o pes.

- Alteració de la imatge corporal: La pressió dels amics i una societat que identifica l'esveltesa i l'aparença física amb la bellesa també pot tenir un impacte en el desenvolupament de l'anorèxia nerviosa.

- Ideació suïcida.

- Pensaments inadequados i obsessions relacionades amb el pes i el menjar:

"Només em controlo a través del menjar"

"He guanyat pes, mai em podré controlar"

"Si no em controlo del tot, no em controlo res"

"Si com a dolça es convertirà de seguida en greix"

"Em rebutgen pel meu aspecte"

- Rituals: Comprovació del pes mitjançant el pes, mirar-se al mirall, preguntar si s'ha engreixat ...

- Alteracions en les seves relacions: Disminució relacions socials, Disminució oci, Problemes interacció familiar ...

- Alteracions en la seva conducta: Dieta restrictiva, Alteracions de conducta (robatori d'aliments, despeses excessives en menjar), Hiperactivitat, Augment del temps dedicat als seus estudis, Autolesions, vòmits provocats, Laxants, Diürètics.