ASSETJAMENT ESCOLAR

QUÈ ÉS l'ASSETJAMENT ESCOLAR?

Segons els experts es considera que hi ha assetjament escolar quan un nen rep un continu i deliberat maltractament verbal, físic i / o psicològic per part d'un o diversos companys que es comporten amb ell cruelment amb l'objecte de sotmetre-ho, apocarlo, espantar i / o amenaçar-atemptant contra la seva dignitat.

Cal diferenciar l'assetjament respecte d'agressions esporàdiques i altres manifestacions violentes. Per poder considerar un comportament com assetjament escolar s'han de complir tres criteris diagnòstics, que s'han de donar simultàniament, prescindint de la personalitat de la possible víctima. Els criteris són:

  1. L'existència d'intenció de fer mal.
  2. La repetició de les conductes agressives.
  3. La durada en el temps, amb l'establiment d'un esquema d'abús de poder desequilibrat entre víctima i agressors.

El bullying (o Assetjament Escolar) es refereix a totes les formes d'actituds agressives, intencionades i repetides, que ocorren sense motivació evident, adoptades per un o més estudiants contra un altre o uns altres. La persona que exerceix el bullying ho fa per imposar el seu poder sobre l'altre, a través de constants amenaces, insults, agressions o vexacions, i així tenir-lo sota el seu complet domini al llarg de mesos i fins i tot anys. La víctima pateix callada en la majoria dels casos. El maltractament intimidatori li fa sentir dolor, angoixa i por, fins al punt que, en alguns casos, pot portar a conseqüències devastadores com el suïcidi.

 

 QUINES SÓN LES CARACTERÍSTIQUES DE L'ASSETJAMENT ESCOLAR?

Quantes formes d'Assetjament hi ha?

Sovint apareixen diversos tipus de maltractament escolar de forma simultània i de diferent índole que deixen a l'agredit sense resposta.

L'assetjament escolar pot dur-se a terme mitjançant les següents conductes i adoptant més d'una modalitat:

  1. a) Maltractament verbal: És el més habitual, són insults, malnoms, parlar malament d'algú o difamar, sembrar rumors o notícies falses, humiliacions, menyspreus en públic, missatges telefònics ofensius o trucades, llenguatge sexual indecent ...

bitacoraacosoescolarbullying.blogspot.com

  1. b) Maltractament Psicològic: Es tracta d'amenaces per provocar por, aconseguir algun objecte o diners i també per obligar a fer coses contra la seva voluntat, xantatge i burles públiques, pintades al·lusives, notes, cartes amenaçadores.

blog.pucp.edu.pe

  1. c) Maltractament Físic: pot ser,

- Directe: Pallisses, lesions amb diferents objectes, agressions en forma de puntades, "clatellots" ....

- Indirecte: Robatori i destrossa de material escolar, roba i altres objectes personals.

  1. d) Aïllament Social: Consisteix en l'exclusió i en l'aïllament progressiu de la víctima, mitjançant accions com ara, ignorar i no dirigir la paraula, impedir la participació amb la resta del grup,

coaccionar amics i amigues de la víctima perquè no interactuïn amb la mateixa, rebuig a seure al seu costat a l'aula ...

Amb l'avanç de la tecnologia s'està observant un ràpid desenvolupament i utilització dels mitjans informàtics i telèfons mòbils per generar noves modalitats de bullying, com són:

  1. i) Ciberbullying: Consisteix en l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació com internet (correu electrònic, missatgeria instantània o "xat, pàgines web o blocs) i el mòbil. És una forma d'assetjament indirecte en què no cal la identitat de l'agressor (anonimat); també es fan servir imatges gravades a la víctima de manera vexatòria. Una d'aquestes formes es denomina happy shapping: es realitzen enregistraments d'agressions físiques brutals o vexacions que són difoses a través del telèfon mòbil o internet.
  2. f) Dating violence: És l'assetjament entre parelles d'adolescents, on preval el xantatge emocional. És considerat com l'avantsala de la violència de gènere.

 

On passa l'assetjament escolar?

 

Durant l'esbarjo i patis, a la fila, en banys, passadissos, a l'aula, quan la professora o el professor es tornen a la pissarra per donar una explicació, mentre s'atén a alguna alumna o alumne, en els canvis de classe, al menjador, al transport escolar, a l'entrada o sortida del centre, a l'exterior del centre, a través del mòbil (missatges, trucades anònimes ...), per Internet, a través de xarxes socials, xat i correu electrònic.