Quan anar al psicòleg?

Els motius pels quals es decideix recórrer a un psicòleg oa la psicoteràpia són molts i variats. L'estrès, els problemes de parella o familiars, o la inseguretat laboral poden desbordar els recursos de què disposem, el que fa que visquem, crisis personals o professionals que fan necessària l'ajuda d'un professional si s'han de resoldre adequadament.

Què és la psicoteràpia?

La psicoteràpia és un procés de comunicació entre el psicoterapeuta i la persona que acudeix a consultar-li, en el qual s'identifiquen, s'analitzen i es resolen conflictes de naturalesa emocional que arriben a afectar la conducta, a les relacions personals, a la salut i al benestar físic i psicològic general.

 L'objectiu d'aquest procés és millorar la qualitat de vida i el benestar emocional del pacient i s'aconsegueix gràcies a la modificació de la conducta, de les actituds, dels pensaments i de les emocions. El canvi es dóna gràcies a la interacció entre l'orientació que ofereix el psicoterapeuta i, sobretot, a l'esforç i al treball que porta a terme el client fora de la consulta.

Tots passem per moments en què ens costa més tirar cap endavant. Ens sentim desorientats, insatisfets, buits, insegurs, espantats, enfadats ... De vegades sabem per què, però no com resoldre-ho, i en altres ni tan sols sabem per què ens sentim així, el que s'afegeix a la nostra neguit. Sentim que anem a la deriva i no hi ha manera de veure la llum al final del túnel.

A hores d'ara, consultar a un psicòleg ens pot proporcionar orientació, suport, seguretat i directrius en un espai privat i confidencial en el qual podem esplaiar lliurement, sense por de ser jutjats en cap moment.

No tothom que va a un psicòleg ha desenvolupat un trastorn psicològic. De fet, el millor és acudir abans que el malestar psicològic sigui tan intens que puguem qualificar-lo de trastorn. És a dir, si vam iniciar una teràpia quan vam començar a sentir els primers senyals que alguna cosa no va bé i que, potser, ens cal ajuda, el tractament serà més senzill i més breu.

Algunes de les dificultats i dels trastorns més habituals pels quals se sol acudir a consulta, i amb els que et puc ajudar, són:

  • Ansietat
  • Depressió
  • Trastorns de conducta
  • Baixa autoestima
  • Problemes de parella
  • Estrès agut i estrès posttraumàtic
  • Dificultat en la presa de decisions
  • Crisi vitals
  • Malestar psicològic inespecífic

Què passa en la primera sessió?

Moltes vegades, el que ens impedeix fer l'últim pas i prendre la decisió de demanar hora amb un psicoterapeuta és que no sabem què ens trobarem. Si aquest és el teu cas, és probable que aquestes línies et ajudin a fer-te una idea del que pots esperar si et decideixes a demanar hora.

La primera sessió és una presa de contacte entre el terapeuta, en aquest cas jo, i el / la pacient, en aquest cas tu o algú proper a tu. Es demanen dades personals i informació general (nivell educatiu, professió, estat civil, estat de salut ...). A continuació, es passa a parlar dels motius que han portat a sol·licitar ajuda psicològica. En aquesta primera sessió no se sol aprofundir molt en els conflictes, es tracta més d'obtenir una visió general de la problemàtica i de la situació general del pacient. És a partir de la segona sessió que es va aprofundint més. De totes maneres, és habitual que ja es donen indicacions terapèutiques en la primera sessió, de manera que el pacient pot (i ha de) començar a treballar des del primer moment en la recuperació del seu benestar i del seu equilibri.

A final de la primera sessió, es fa un breu resum del que s'ha tractat, se li demana al pacient que plantegi qualsevol dubte que pugui tenir sobre el tractament i s'exposen les línies generals que definiran la teràpia.

Si encara tens dubtes sobre la primera sessió o sobre qualsevol altre aspecte general de la teràpia amb mi, no dubtis a escriure un correu electrònic