Ansietat

L'ansietat és una resposta emocional complexa, que apareix quan percebem una amenaça, real o imaginada, per al nostre benestar físic o emocional. Com més baix sigui la percepció de control sobre l'amenaça o la possibilitat de superar-la amb èxit, més gran serà l'ansietat que sentim.

Els problemes d'ansietat són molt freqüents en la societat actual, però ansietat no és sinònim de trastorn o de psicopatologia. De fet, en moltes ocasions, la resposta d'ansietat és necessària per al benestar, la supervivència i la consecució d'objectius. Per exemple, si no ens preocupés aprovar un examen i no sentíssim cert grau d'ansietat davant les conseqüències de suspendre'l, no estaríem motivats per estudiar, de manera que el suspens seria segur o, com a mínim, molt probable. El problema apareix quan el nivell d'ansietat és tan elevat que ens bloqueja i ens impedeix estudiar o ens deixa "la ment en blanc" davant l'examen.

Si parlem d'ansietat patològica, pot manifestar-se de diverses maneres, i totes requereixen tractament:

Fòbies: temors irracionals davant objectes o situacions concretes (por a volar, als ascensors, als gossos ...)

Ansietat generalitzada: angoixa incontrolable durant la major part del dia.

Obsessions: pensaments repetitius intrusius sobre els quals semblem no tenir control o rituals ( "manies") que ens generen malestar i interfereixen amb la vida quotidiana, però que no podem aturar.

Atacs de pànic: ansietat molt elevada en moments concrets (sensació d'ofec, que se'ns va a parar el cor, que ens anem a desmaiar o a "perdre el cap). Més informació aquí.

Estrès posttraumàtic: estrès com a conseqüència d'haver viscut o presenciat un fet traumàtic.

Tècniques de relaxació

Moltes vegades, les molèsties que sentim, tant psicològiques, com físiques (mals de cap recurrents, tensió muscular, contractures musculars, dolors d'estómac, males digestions, insomni ...) tenen a veure amb el complicat que resulta en la societat actual relaxar-se i prendre uns minuts (no es necessita més) per desconnectar.

Hi ha moltes tècniques que et permeten relaxar-te, tant a casa, com al carrer, a la feina ... sense necessitat que ningú s'adoni del que fas ni de dedicar moltíssim temps. Uns minuts al dia poden marcar una gran diferència.

Un dels serveis que t'ofereixo és ensenyar-te algunes d'aquestes tècniques i veure quines s'adapten millor a la teva situació i al teu personalitat. Prova-ho i notaràs la diferència!